Ο Άγιος Καρανόκ ο Ιρλανδός (St Carranog / Carantock) & ο δράκος-δεινόσαυρος που εξημέρωσε για χάρη του Βασιλιά Αρθρούρου στην Κορνουάλη της Αγγλίας (6ος αιώνας)

http://saintsofmyheart.wordpress.com

SAINTS OF MY HEART

Carannog13may9-1.jpg

Statue_of_St_Carannog,_Llangrannog,_Wales.jpg

display_image-1

Οι Άγιοι Carranog & Curig

Oct03Mosaic1.jpg

Ο Άγιος Καρανόκ (St Carranog)

και το τέρας (δεινόσαυρος) το οποίο εξημέρωσε

στην Κορνουάλη για χάρη του Βασιλιά Αρθρούρου

6ος αιώνας

uk-wales-ceredigion-llangrannog-harbour-st-caranog-mosaic-in-seafront-g8bh8t.jpg

Άγιος Καρανόκ ή Καραντόκ (St Carannog / Carantock)

ο Ιρλανδός Ισαπόστολος της Ουαλλίας & της Κορνουάλης της Μ. Βρεταννίας

Ηγούμενος Μονής, Ομολογητής & Ιεραπόστολος

(+6ος αιώνας)

16 Μαΐου

Θα αναφέρουμε ένα περιστατικό που συνέβει στην Κορνουάλλη της Αγγλίας με τον Άγιο Καρανόκ (St Carranog), 5ος αιώνας αρχές 6ου, συνοδοιπόρο του Αγίου Πατρικίου στην ιεραποστολή στην Ιρλανδία και Ιεραπόστολο της Κορνουάλης.

Όταν ο Θεός έδειξε στον Άγιο Καρανόκ (St Carranog) ότι είναι θέλημά του να πάει ιεραποστολή από την Ουαλλία στην Κορνουάλη πήρε μαζί του και την όμορφη κινητή του Αγία Τράπεζα για να τελεί υπέθρια τις Λειτουργίες στα μέρη που θά κήρυττε. Όταν ήρθε η ώρα γιά να περάσει τον ποταμό Severn για να φτάσει εκεί αμόλυσε στη θάλασσα την Αγία Τράπεζα και εκείνος έπλευσε διασχίζωντας τον ποταμό και προσευχόμενος όπου ήταν θέλημα Θεού η βάρκα του να τον πάει.

Όταν ο Αγιος Καρανόκ (St Carradog) αποβιβάστηκε στον κόλπο Bridgwater δεν μπόρεσε να βρει πουθενά την Αγία του Τράπεζα. Συνάντησε μόνο τον νεαρό τότε Βασιλιά Αρθρούρο, εστεύθει βασιλιάς το 516 από τον Άγιο Δουβρίκιο, με τους συντρόφους του που μετά από τον ευλαβικό τους χαιρετισμό ο Βασιλιάς Αρθρούρος του είπε οτι θα του δείξει που έχει φτάσει η Αγία του Τράπεζα εαν και εκείνος ημερώσει ή κανει κάτι να τους απαλλάξει από ένα μεγάλο τέρας (δεινόσαυρος) παράξενο δράκο που τριγυρνούσε στην περιοχή και κατατρώμαζε τους ανθρώπους. Μόλις ο Αγιος Καρανόκ ανέλαβε αυτή την αποστολή έκπληκτος ο Βασιλιάς και όσοι είχαν μαζευτεί εκεί είδαν το τέρας να τρέχει προς τον Άγιο όπως το μοσχαράκι τρέχει προς τη μάνα του για να θηλάσει και τον Άγιο Καρανόκ να πηγαίνει γεμάτος αγάπη προς το μέρος του. Όταν το τέρας έφτασε κοντά στον Άγιο η θεϊκή χάρη του προσώπου του το εξημέρωσε και σαν πιστός υπηρέτης προς τον κύριο του έγυρε την κεφαλή του μπροστά στα πόδια του Αγίου, έκλεισε τα βλέφαρά του δείχνοντας προς αυτόν ταπεινή υποταγή και περιμένοντας το πρόσταγμά του. Έπειτα συνεχίζει ο χρονογράφος της εποχής εκείνης, ένας μοναχός της Μονής Ντάνστερ του Somerset στην περιοχή αυτή που μας διέσωσε τα παραπάνω ο Άγιος πήρε στοργικά το εξημερωμένο τέρας και σαν δυο φίλοι καρδιακοί βάδισαν έως την κορυφή του λόφου Ντάνστερ, εκεί που ήταν ένα από τα παλάτια του Βασιλιά Αρθρούρου και του το τοποθέτησε φρουρό εκεί. Απο την ημέρα της συνάντησης του Αγίου Καρανόκ με το τέρας εκείνο δεν πείραξε κανέναν πια άνθρωπο και κανέναν δεν φόβησε με την παρουσία του και την ασχήμια του. Όπως στην Αίγυπτο ο σύγχρονός του Άγιος Αμμούν τον 5ο αιώνα, όταν απεσύρετο για περισσότερο άσκηση στην έρημο, εξημέρωσε και έθεσε δύο δράκους στην είσοδο της Μονής του για να προστατεύει του μοναχούς του απο τους κλέπτες όσο καιρό θα έλειπε στην έρημο. Παντού στην περιοχή και στις γύρω περιοχές σκόρπισαν τα γεγονότα, όσα όλα συνέβησαν εκείνη την ημέρα με τον έρχομό του του Αγίου Καρανόκ του θαυματουργού και στις οποίες ετιμάτο από τους πιστούς και αγαπήθηκε εκείνο τον καιρο και τους μετέπειτα αιώνες.

village.jpg

Llangrannog της Ουαλλίας

Η μικρή όμορφη πόλη που ίδρυσε ο Άγιος Καρανόκ (St Carradog)

ιδρύοντας την τοπική Εκκλησία

data=RfCSdfNZ0LFPrHSm0ublXdzhdrDFhtmHhN1u-gM,TrsbKBFHdj-Yf1H7V2UKvXj4LceVEEwNWTDOo00KS37S_prKmH-D02fracUIBJxvQocV1wqij9j3VbpxuiziLcwLG-iQ443M_po.png

_68612514_stcaranog549.jpg

La_Vallée_des_Saints_-_statues_Carnoët_07

_67805362_caranog.jpg

201_0.jpg

15438838747_53a8274448_b.jpg

7973350017615669309-account_id=23

the-new-mosaic-at-llangrannog-seafront-dmade-by-the-pupils-of-pontgarreg-d3n1k5.jpg

llangrannog_header.jpg

11_0.jpg

pant_4b.jpg

tandis_2b.jpg

llangrannog-beach-cardigan-bay.jpg

Llangrannog-from-south-cliffs.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s